Babyonline.pl
 
 
Gry
Rozwiń menu

Dania w słoiczkach – prawdy i mity

| aktualizacja: 06.12.2013 | 43

Czy naprawdę są zdrowe? Czy to tylko reklamowe hasło? Wyjaśniamy wątpliwości.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(6)
mama, niemowlę, kuchnia dla dziecka, słoiczek, dania gotowe
fot. Panthermedia
Czy naprawdę są zdrowe i bez konserwantów? Można je podawać alergikom? Jak długo karmić nimi niemowlę? Dlaczego mają być lepsze niż zupki gotowane w domu? Pora rozwiać wątpliwości mam.


Zupki, owocowe przeciery, mleczne desery, kaszki z mlekiem i owocami – gotowych posiłków dla niemowląt w słoiczkach, kartonikach lub kubeczkach jest coraz więcej. Są wygodne, bo można je podać zaraz po otwarciu. Ale czy zdrowe? Obalamy mity.

Słoiczki się nie psują, bo mają konserwanty

To, że się nie psują i mają długi termin ważności, jest spowodowane sposobem przygotowania, który zabezpiecza je przed rozwojem bakterii. Dania mięsne i warzywne są sterylizowane, czyli poddawane działaniu temperatury powyżej 100 st.C w wysokim ciśnieniu. Przetwory owocowe mają niższe pH, wystarczy je pasteryzować, czyli ogrzać do temperatury między 60 a 95 st.C.

Sprawdź nasze jadłospisy dla niemowląt!

Dania ze słoiczka nie nadają się dla alergika

Na pewno uda się znaleźć coś dla dziecka uczulonego na mleko, jajko czy gluten. Musisz tylko uważnie czytać wszystkie informacje o składzie podane na etykiecie. Niektóre firmy mają nawet specjalne linie dla dzieci alergicznych. Często takie dania są złożone tylko z jednego lub dwóch składników; można wybrać takie, które nie powodują u dziecka uczulenia.

Przeczytaj szokujący raport - źle karmimy dzieci

Dieta złożona z gotowych dań będzie bardzo monotonna

Wręcz przeciwnie: asortyment jest obecnie duży, wciąż pojawiają się nowe potrawy. W dodatku jedno danie czasem składa się nawet z kilkunastu składników; jego skopiowanie przez mamę byłoby naprawdę trudne.

Chcesz sama przygotować zupkę dla niemowlęcia? Sprawdź nasze przepisy

Warto je podawać, gdy malec uczy się nowych smaków

Na początku dziecko zjada tylko kilka łyżeczek zupki, więc zamiast ją gotować dla niego osobno z mikroskopijnej ilości składników, prościej otworzyć słoiczek. Gotowe dania są praktyczne również dlatego, że można łatwo je dobrać pod względem konsystencji, gdy maluszek uczy się gryźć.

Dziecko tak przyzwyczaja się do gotowych dań, że potem nie chce jeść normalnego jedzenia

Roczny malec coraz bardziej interesuje się tym, co jedzą pozostali członkowie rodziny. Powoli przechodzi na dietę rodzinnego stołu, a gotowe niemowlęce dania je coraz rzadziej.

Rady, jak gotować dla dziecka

Do przecierów jest sztucznie dodawana witamina C, ale organizm jej nie przyswaja

Witaminę C dodaje się głównie dlatego, że ma ona silne właściwości przeciwutleniające, zabezpiecza więc wartość odżywczą dania. Organizm dziecka przyswaja witaminę C z gotowych dań tak, jak ze świeżych owoców.

Te dania są bezpieczniejsze niż domowa zupka

Mają jedną przewagę: cały proces ich przygotowania jest dokładnie kontrolowany. Mięso, warzywa i owoce są starannie przebadane pod kątem zawartości witamin, składników mineralnych, kalorii. Masz pewność, że nie ma w nich szkodliwych składników: metali ciężkich, pestycydów. Natomiast warzyw, owoców czy mięska kupowanych w sklepie lub na bazarze nikt nie kontroluje.

Test na alergię - sprawdź, czy twoje dziecko ma alergię
dr inż. Anna Stolarczyk konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk
Pracuje w Klinice Pediatrii w Instytucie "Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka".
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (43)
avatar

Anna
Anna | 2017-08-20 16:34 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Dzien dobry mam pytanie. Muj maluszek wlasnie skaczyl 6miesiecy czy moge mu podac do jedzenia kaszke manna na mleku modyfikowanym bebilon.

Odpowiedz

baju baj
baju baj | 2017-08-06 09:17 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Czytając ten artykuł a raczej reklamę mam pytanie kto zapłacił za te bzdury? Który producent?

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Darling
Darling | baju baj | 2017-08-24 06:51 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Dokładnie.

Odpowiedz

me0wn
me0wn | 2017-07-28 13:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nie zawsze mam czas sama zrobić coś dla dziecka, zwłaszcza że jestem mamą pracującą dlatego u mnie w szafce zawsze jest kilka słoiczków holle z ekopiramidy. Mają urozmaicone dania i jest w czym dla maluchów wybierać.

Odpowiedz

A.
A. | 2017-03-04 22:04 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Bardzo mało obiektywny artykuł hołdujący daniom ze słoika...Liczyłam na rzetelne informację, ale niestety się zawiodłam... Niedługo wyjdzie na to, że matki, które chcą same gotować dla swoich dzieci postępują źle... Bez sensu...

Odpowiedz

Ona
Ona | 2017-02-04 09:21 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Co za bzdury! "Warzyw, owoców i mięska kupowanych w sklepie lub na bazarze nikt nje kontroluje"? Ciekawe jak zatem tam trafiły? Każdy produkt pojawiający sie na sklepowej półce musi spełniać szereg wymogów! Ktoś nieźle zapłacił autorom artykułu za reklamę słoikowego żarcia.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

aś
| Ona | 2017-02-24 19:08 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

gówno prawda! Mój teściu jest rolnikiem i sprzedaje warzywa i owoce sprzedawcom na targach/ryneczkach - nikt nikogo nie kontroluje... ja mam akurat pewność jaka jakosc warzyw podaje synowi bo mam je od tescia akurat, ale nigdy nie wiesz co kupisz na tym bazarze od sprzedawcy... wiekszosc pryska owoce zeby sie szybko nie psuły a urosły ładne i duze...

Odpowiedz

rozumu ludzie
rozumu ludzie | Ona | 2017-07-07 15:11 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

chodzi o ogromne ilości nawozów, pestycydów którymi faszerowana jest cała żywność....dla słoiczkowychdań np. hipp ma swoje ekologiczne pola/uprawy i produkty.
Od kiedy ktos na bazarze kontroluje produkty???? rolnik hoduje jak chce i dalej odsprzedaje bez zadnych kontroli...

Odpowiedz

Biesiekierski
Biesiekierski | Ona | 2017-08-10 15:44 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Jakie wymogi? Szok, nie wiedza ludzi poraża, pracuje w sanepidzie 10 lat. Nikt nie sprawdza warzyw i owoców w sklepach.

Odpowiedz

Walezja
Walezja | 2016-12-15 11:07 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nawet moja mama już korzystała ze słoiczków i jakoś wyrosłam na zdrową kobietę, więc nie widzę problemu. Chyba, że się kupuje jakąś firmę X... Chociaż muszę przyznać, że z rodzicami zdecydowałam, że dobrze będzie kupić blender molekularny Ronica - on pomaga robić takie papki dla dzieci na profesjonalnym poziomie. Mąż marudził, ale chyba też się przekonał ostatnio. Pozdrawiam Mamusie z Mazowieckiego :)!

Odpowiedz

Kasia
Kasia | 2016-12-05 15:55 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Ja pamiętam aferę jak znaleziono kawałeczek szkła w słoiczku znanej firmy. Oczywiście wycofano całą partię ale zawsze obawy przed podaniem dziecku zostały...

Odpowiedz

E tam
E tam | 2016-07-01 08:19 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Niby cały proces przygotowania tak kontrolowany a jakiś czas temu znalazłam spory kawałek jakiejś foli. Wyglądała jak osłonka z wędliny 😕

Odpowiedz

wOOmbat
wOOmbat | 2016-04-21 19:31 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

słoiczki mają swoje dobre i złe strony, wszystko zalezy od jakosci, wieku dziecka, częstotliwości, z jaką się podaje dziecku słoiczek, a z jaką gotuje się mu samemu...gloryfikowanie słoiczków nie ma sensu, tak samo jak wyklinanie ich od czci i wiary... trzeba się kierować dobrem dziecka przede wszystkim i rozwagą w dobieraniu produktów. jesli nie masz dostępu do sprawdzonych warzyw i owoców - kupuj w sklepie ekologicznym. jesli nie masz sklepu eko, kupuj słoiczki, ale tez tylko ekologiczne.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

Ewek
Ewek | wOOmbat | 2017-05-03 10:58 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Nie jestem taka pewna czy te produkty eko są aż tak eko... czy tylko podbijają cenę zwykłej marchewce w opakowaniu z napisem Eco? ... co do sloiczkow, to gotuję sama, jest taniej i wiem co tam jest, pasteryzuje i potem mam na dłuższy czas. Nie muszę tam mieć 12 składników wystarczy kilka a dla maluszka im mniej kombinacji tym lepiej bo jak wyjdzie jakas alergia to łatwiej wychwycić co uczula. W tym roku postanowiłam posadzić trochę swoich warzyw na działce a potem właśnie narobić sloiczkow... trochę pracy będzie ale będzie smaczne.

Odpowiedz

b
b | 2016-03-23 11:16 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Y

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?