Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Indyk w sosie słodko-kwaśnym

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Indyk w sosie słodko-kwaśnym
fot. materiały prasowe

Indyk w sosie słodko-kwaśnym - składniki

  • 1 puszka pędów bambusa
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 filety z indyka 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 5 sparzonych pomidorów 
  • 2 paczki ryżu 
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 2 łyżeczki mielonej papryki 
  • 2 łyżeczki lubczyku otartego 
  • bazylia 
  • sól
  • pieprz 

Indyk w sosie słodko-kwaśnym - sposób przygotowania

Do garnka wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę pokrojoną w piórka, całość dusimy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka marchew pokrojoną w słupki, pędy bambusa, kukurydzę, pokrojoną paprykę, ananasa wraz z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy musztardę, koncentrat i doprawiamy szczyptą bazylii, pieprzu ziołowego, mielonej papryki i lubczyku. Całość dusimy około 20 minut, mieszając co jakiś czas. W tym samym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Kolejno kroimy indyka w kostkę, doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy z każdej strony około 7 minut. Po upływie czasu przekładamy indyka do sosu i dusimy 3 minuty. Gotowy ryż oraz kurczaka wraz z sosem nakładamy do miseczek. 

Zobacz więcej przepisów z ryżem dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych Sandra, producenta przetworów owocowych
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?