Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak zapobiec alergii pokarmowej u dziecka? Najnowsze wytyczne

| aktualizacja: 25.07.2017 | 0

To, jak karmisz dziecko, kiedy rozszerzasz jego dietę i co sama jesz (już w ciąży!), wpływa na ryzyko rozwoju alergii pokarmowej u niemowlęcia. Dieta eliminacyjna u matki nie jest rozwiązaniem, jak więc zapobiegać alergii u dziecka? Naukowcy mają odpowiedzi.

separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(1)
Jak zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt?
fot. Fotolia/Babyonline.pl
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na alergen, czyli substancję, która u osoby bez alergii nie wywołuje żadnych uciążliwych objawów. Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej należą:
  • wymioty
  • biegunka (w kupie może pojawić się krew)
  • przedłużające się kolki i bóle brzucha
  • słabe przybieranie na wadze
  • wysypka skórna: atopowe zapalenie skóry, pokrzywka.
W pierwszych 6 miesiącach życia najczęściej są to objawy ze strony układu pokarmowego. W drugim półroczu zwykle to objawy skórne.

Uczulać może być właściwie wszystko, jednak alergenem, który najczęściej wywołuje reakcje alergiczne u niemowląt i małych dzieci, jest białko mleka krowiego. Rzadziej uczulają np. soja, orzechy, ryby oraz cytrusy, truskawki czy pomidory. 
 
Eksperci z Polskiego Towarzystwa Dietetyki ostrzegają: „Alergia na białka mleka krowiego jest najczęstszym problemem u niemowląt i małych dzieci. Dotychczas opisano ponad 25 różnych białek mleka krowiego, a wiele z nich może powodować reakcję uczuleniową. Najsilniejszym alergenem (czyli składnikiem, który powoduje niekorzystną reakcję) jest białko serwatki nazwane beta-laktoglobuliną.”
Czytaj więcej na: Zdroweodkolyski.pl


Czy twoje dziecko będzie mieć alergię pokarmową?

Na rozwój alergii pokarmowej w dużym stopniu wpływają geny. Jeśli więc ty lub ojciec dziecka cierpicie na alergię, jest duża szansa, że wasze dziecko także będzie ją miało.


Grafika obrazująca zależność między alergią u rodziców i/lub rodzeństwa a wystąpieniem objawów u dziecka.

Pamiętaj jednak, że nawet u dzieci, których rodzice nie byli uczuleni, może wystąpić uczulenie – pokarmowe, wziewne lub kontaktowe. Obecnie uważa się, że alergia jest nie tylko chorobą dziedziczną, ale również środowiskową. Jeśli więc dziecko np. wdycha dym papierosowy, oddycha zanieczyszczonym powietrzem, także może się u niego rozwinąć alergia.

Z badania EuroPrevall (ogólnoeuropejskiego projektu naukowego, zajmującego się alergiami pokarmowymi) wynika, że alergia pokarmowa to problem około 4,5 proc. polskich niemowląt i 2,8 proc. dzieci od 1. do 3. roku życia

Jak zapobiegać alergii pokarmowej u niemowląt?

Na szczęście alergii pokarmowej u niemowląt można w pewnej mierze zapobiegać. Aktualne zalecenia dotyczące profilaktyki alergii pokarmowej u niemowląt nie zawsze jednak pokrywają się z tym, co podpowiada nam intuicja lub co radzą nam osoby z naszego otoczenia. W celu profilaktyki alergii pokarmowej stosuj się do poniższych wytycznych:
  • Jedz zdrowo w ciąży! Nie stosuj jednak żadnej profilaktycznej diety. Zgodnie z wytycznymi ekspertów z Amerykańskiej Akademii Pediatrii (AAP) oraz Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI), kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią nie powinny stosować diet eliminacyjnych w celu zapobiegania alergii u dziecka. Przeciwnie nawet – zadbaj, żeby twoja dieta była jak najbardziej różnorodna. Już w okresie życia płodowego jest szansa na zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia alergii u dziecka. Zgodnie z teorią programowania żywieniowego to, co matka spożywa w ciąży, decyduje o rozwoju i zdrowiu dziecka w przyszłości. Prawidłowa dieta może zapobiec wystąpieniu chorób metabolicznych u dziecka (np. cukrzycy), jak również alergii. Pamiętaj jednak, że chodzi tu o zdrową, zróżnicowaną dietę, a nie o eliminowanie z niej alergizujących produktów!
     
  • Bierz przykład z mieszkańców południowej Europy. Badanie naukowców z Grecji (Chatzi L. i wsp.) wykazało, że dzieci kobiet, które w ciąży stosowały dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, ryby i oliwę, rzadziej wykazywały objawy alergii, astmy czy atopowego zapalenia skóry.
     
  • Spożywaj probiotyki w trakcie ciąży i podawaj je dziecku. Bakterie Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), jak odkryli naukowcy z Finlandii, przyjmowane w ostatnim miesiącu ciąży i podawane niemowlęciu przez pierwsze 6 miesięcy życia, obniżają ryzyko wystąpienia alergii o 50 proc. Pamiętaj jednak, żeby skonsultować podawanie probiotyku z lekarzem.
Poznaj 10 faktów i mitów na temat alergii.
  • Karm wyłącznie piersią do 4-6. miesiąca życia dziecka, a podczas rozszerzania diety dziecka kontynuuj karmienie piersią przynajmniej do końca jego 1. roku życia. W pokarmie kobiecym znajdują się przeciwciała IgA, pomagające w dojrzewaniu układu pokarmowego. Poza tym stężenie białek w mleku matki jest znacznie niższe niż w mleku krowim.
     
  • Nie opóźniaj wprowadzania do diety dziecka produktów potencjalnie alergizujących. Zdaniem ekspertów z EAACI nie ma dowodów na to, że taka zwłoka chroni przed alergią. Rozszerzanie diety u niemowląt z grupy ryzyka powinno nastąpić – tak jak u innych dzieci – po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia. Pamiętaj, żeby każdy produkt wprowadzać pojedynczo i odczekać kilka dni z podaniem kolejnego, tak by móc zaobserwować reakcję dziecka na nowe pożywienie.
     
  • Jeśli karmisz dziecko mieszanką modyfikowaną, a wasz wywiad rodzinny wskazuje na zagrożenie alergią pokarmową, to porozmawiaj z lekarzem, czy maluch nie powinien dostawać preparatów hipoalergicznych o udowodnionej klinicznie skuteczności (mieszanki HA). Jeśli u dziecka wystąpiły już objawy alergii, lekarz może zalecić zamianę zwykłego mleka modyfikowanego na preparat mlekozastępczy (hydrolizat białkowy).

Tak nie zapobiegniesz alergii!

Najnowsze badania przyniosły nowe, niejednokrotnie rewolucyjne fakty dotyczące profilaktyki alergii pokarmowej u dziecka. Co już wiemy? M.in, że:
  • dieta eliminacyjna kobiety w ciąży i podczas karmienia piersią nie ma działania profilaktycznego, może natomiast skutkować niedoborem ważnych składników odżywczych u dziecka i matki. Istnieje wiele badań potwierdzających, że nie ma związku między unikaniem alergenów przez kobiety ciężarne i w czasie laktacji a wystąpieniem objawów alergii u dziecka, m.in. praca szwedzkich ekspertów z oddziału pediatrii szpitala w Skövde (Szwecja) pod kierownictwem dr Gunnara Hatteviga, badanie przeprowadzone przez N.E. Lange z Harvard Medical School (USA) czy praca naukowców z Katedry i Kliniki Neonatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Dopiero wystąpienie objawów alergii pokarmowej wymaga eliminacji produktu alergizującego z diety mamy.
     
  • Opóźnianie wprowadzania produktów alergizujących do diety dziecka nie zmniejsza ryzyka alergii pokarmowej.
     
  • Mleko sojowe też może uczulać! Białko sojowe jest silnym alergenem, nie jest więc najlepszym wyborem zastępowanie - bez zalecenia lekarza - mleka modyfikowanego u niemowlęcia preparatem sojowym.
Zobacz też:
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?