Babyonline.pl
 
 
Rozwiń menu

Jak ciężarna może uchronić dziecko przed chorobami

| 30.10.2008, aktualizacja: 21.04.2016 | 0
separator
Wyślij e-mailem
separator
Oceń :
(0)
kobieta, ciąża, mama, odżywianie, owoce, miseczka
Najważniejsze, by twoje dziecko było zdrowe i dobrze się rozwijało. Nie na wszystko mamy wpływ, ale odpowiedni styl życia i właściwa dieta uchronią malucha przed chorobami.
Pierwsze lata życia mają decydujące znaczenie dla zdrowia dziecka w przyszłości. Jednak wiele zależy także od tego, w jakiej sama byłaś kondycji przed zajściem w ciążę i w okresie oczekiwania na jego narodziny. Chodzi nie tylko o to, by zapewnić dziecku najlepsze warunki do rozwoju. Równie ważne jest zapobieganie chorobom, także tym najpoważniejszych, o których nawet nie chcesz myśleć – nowotworom.
Doświadczony pediatra onkolog prof. dr hab. Danuta Perek przekonuje, że można zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania malucha na niektóre nowotwory. Na szczęście 70–90 procent dzieci z taką diagnozą udaje się uratować, ale należy wykorzystać każdą szansę uniknięcia tej strasznej choroby. Można to osiągnąć prostymi sposobami – zmianą diety i stylu życia. Zawarte w jedzeniu przeciwutleniacze, w tym niektóre witaminy, mogą blokować dostęp czynników rakotwórczych, a nawet brać udział w naprawie uszkodzonych komórek. Oto sprzymierzeńcy w walce z tymi chorobami.

Kwas foliowy

Nie tylko chroni dziecko przed powstawaniem wad cewy nerwowej, ale też zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Do pewnego stopnia zabezpiecza przed wystąpieniem nowotworu mózgu u dzieci. Dobrym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), drożdże, soja, fasola, groch, mięso kurczaka. Ale sama dieta nie wystarcza. W okresie ciąży oraz trzy miesiące przed nią powinnaś codziennie przyjmować kwas foliowy w dawce zaleconej przez lekarza. Pamiętaj o tym!

Witamina D

Nie tylko chroni przed krzywicą, ale też zapobiega niepożądanemu rozrostowi komórek. Począwszy od pierwszych dni życia dziecka w łonie mamy, w jego organizmie tworzą się nowe i obumierają stare komórki. Czasem jednak pojawia się komórka intruz, która – jeśli nie zostanie unicestwiona – namnaża się, tworząc nowotwór. Szczęśliwie można temu zapobiec. Właśnie witamina D, szczególnie ta, która tworzy się w skórze, pod wpływem światła słonecznego reguluje naturalne procesy powstawania oraz zanikania komórek, przeciwdziała też tworzeniu się nowotworów.
Witaminy D jest dużo w tranie, rybach (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela), a także żółtku jaja kurzego. Ponieważ zwykła dieta nie zawiera wystarczającej jej ilości, niektóre rodzaje margaryn i płatków śniadaniowych są w nią wzbogacane. Jest też w preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży. Jeśli ma być przyjmowana dodatkowo, jej ilość zawsze powinien ustalać lekarz. Podawanie witaminy D niemowlęciu ma również działanie przeciwnowotworowe.

Żelazo, selen, magnez

Niedobory w diecie tych oraz innych pierwiastków śladowych mogą zwiększać rakotwórcze ryzyko. Przypuszcza się, że selen unieszkodliwia substancje powodujące raka, natomiast magnez współdziała w tworzeniu aktywnej witaminy D. Odpowiednia ilość żelaza z kolei zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia białaczki (najczęstszego nowotworu u dzieci). Żelazo znajduje się w mięsie, fasoli, orzechach, ziarnach dyni, rodzynkach, suszonych śliwkach, zielonej pietruszce. Selen obecny jest w cebuli, czosnku, sezamie, pestkach dyni, pieczywie razowym, pszenicy, mięsie oraz rybach. Natomiast dobrym źródłem magnezu są: kasza gryczana, nieoczyszczone zboża, orzechy, czekolada, kakao.

Witamina C

Mimo że nie sprawdziła się hipoteza, iż witamina C zapobiega niepożądanemu mnożeniu się komórek, to pozytywnie działa ona na organizm w trakcie leczenia. Uczestniczy w wielu przemianach organizmu, neutralizuje działanie wolnych rodników, a być może także rakotwórcze działanie nitrozoamin (substancje powstałe z połączenia azotynów używanych do konserwacji wędlin z substancjami zawartymi w żołądku). Najlepiej, gdy tę witaminę dostarczają codzienne posiłki. Trudno ją przedawkować, bo jej nadmiar wydala się z moczem. Dużo witaminy C jest w czarnych i czerwonych porzeczkach, truskawkach, malinach, owocach cytrusowych, zielonej pietruszce, papryce.

Styl życia

Właśnie z nim związanych jest więcej niż połowa wszystkich nowotworów. Czarna lista złego stylu życia jest dość długa: niewłaściwa dieta, otyłość, palenie papierosów, toksyczne substancje zawarte w wodzie, powietrzu, kosmetykach i niektórych lekach sprzedawanych bez recepty, brak ruchu, narażenie na ciągły stres. To przyczyny, dla których choroby nowotworowe wciąż stanowią zagrożenie. Dziecko w okresie życia płodowego jest szczególnie wrażliwe na działanie szkodliwych substancji, które docierają do niego z zewnątrz. Wyjątkowej ochrony wymaga w początkowym okresie ciąży (do 12. tygodnia), kiedy to tworzą się zaczątki wszystkich organów i układów organizmu. Przyszła mama, dbając o swoje zdrowie, dietę, unikając substancji toksycznych, może zrobić bardzo wiele dla jego rozwoju. Tak chroni też dziecko przd chorobami. To trudne do przecenienia!

Zdrowa cała rodzina

Każdego dnia możesz zadbać o to, by unikać szkodliwych czynników, które sprzyjają poważnym chorobom, m.in. nowotworom. Taka profilaktyka jest prostsza, niż sądzisz.
  • Nie pal papierosów, nie pij pod żadną postacią alkoholu w okresie ciąży – alkohol potęguje jeszcze rakotwórcze działanie papierosów.
  • Jedz pięć porcji owoców i warzyw dziennie – zawarty w nich błonnik i witaminy zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego i trzustki.
  • Wyrzucaj żywność z pleśnią – usunięcie tylko tego, co zapleśniałe, nie wystarcza. Silnie rakotwórcza aflatoksyna może znajdować się w pozbawionych widocznej pleśni częściach, np. chleba czy dżemu.
  • Unikaj spalonego tłuszczu – zawarta w nim akroleina sprzyja nowotworom.
  • Zaszczep siebie i maluszka przeciw WZW B – zmniejszy to prawdopodobieństwo zachorowania na raka wątroby w późniejszym wieku.
  • Nie prześwietlaj bez potrzeby siebie i dziecka – nie prześwietlaj się w ciąży, promieniowanie jonizujące zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory, np. na białaczkę.
  • Unikaj nadmiaru kosmetyków w pielęgnacji malucha – kupuj proste, przeznaczone dla niemowląt.
  • Chroń siebie i dziecko przed otyłością – tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi. Ćwiczcie razem. Szczupłe kobiety rzadziej chorują na raka sutka.
  • Rób cytologię – do 30. roku życia zgłaszaj się na to badanie raz w roku.

Konsultacja: prof. dr hab. Danuta Perek, pediatra onkolog, kierownik Kliniki Onkologii w Centrum Zdrowia Dziecka
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?