Babyonline.pl
 
 
Gry
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Przecier pomidorowy

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
fot. Fotolia.pl

Przecier pomidorowy - składniki

  • 4 kg pomidorów (odmiana Lima, dojrzałe)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Przecier pomidorowy - sposób przygotowania

Pomidory myjemy, następnie usuwamy szypułki. Kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Gotujemy około 30 minut pod przykryciem, aby pomidory zmiękły, następnie lekko studzimy i blendujemy. Powstałą masę przecieramy przez sito i wlewamy do szerokiego garnka. Dodajemy sól i cukier.
Przecier odparowujemy na średnim ogniu, aż uzyska bardzo gęstą konsystencję.
Gotowy koncentrat pomidorowy przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamykamy, a następnie pasteryzujemy 30 minut w gotującej się wodzie.
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?