Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym

do 90 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
szaszłyki z indyka z puree z jarmużu i groszku
fot. mat. prasowe Fit & Easy

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym - składniki

Szaszłyki:
• 50 dkg piersi z indyka
• 120 ml soku ananasowego, gotowego z  butelki
• ząbek czosnku
• 1 łyżeczka posiekanej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru (opcjonalnie)
• patyczki do nadziewania szaszłyków

Puree:
• 450 g świeżego lub mrożonego groszku
• 1 kubek jarmużu Fit&Easy
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1 mały ząbek czosnku (lub połówka dużego)
• 1 łyżeczka posiekanego imbiru
• 120-150 ml mleka
• 1 łyżka masła (opcjonalnie)

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym - sposób przygotowania

Umytą i osuszoną pierś z indyka pokroić wzdłuż, w długie, cienkie paski. W misce przygotować marynatę z: soku z ananasa, posiekanego czosnku, kolendry, oliwy z oliwek, soli, opcjonalnie imbiru. Pocięte paski indyka wymieszać dobrze z marynatą, odstawić najlepiej do lodówki na 30 minut.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez ok. 10 minut, osuszyć.
Garnek lekko rozgrzać, dodać łyżkę masła klarowanego, posiekany czosnek i imbir, chwilę przesmażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać jarmuż i zamrożony groszek, chwilę podsmażać mieszając, lekko posolić. Całość zalać większą częścią mleka, zmniejszyć gaz na minimum, gotować ok. 15 minut do zmiękczenia groszku. Po wyłączeniu jarmuż i groszek zblendować na jednolitą masę, jeśli będzie zbyt gęsta dodać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji, łyżka masła (opcjonalnie).
Kawałki indyka nadziewać na patyczki szaszłykowe robiąc harmonijkę. Tak przygotowane szaszłyki można usmażyć na patelni, grillować, piec w piekarniku. Na patelni i grillu wystarczy po ok. 3 minuty z każdej strony, w piekarniku opcja termoobieg ok. 14 minut.
Szaszłyki podawać z zielonym puree.


Przepis przygotowany przez Julitę Strzałkowską (www.wrzacakuchania.pl) dla marki Fit & Easy w ramach warsztatów kulinarnych „Świeże na talerze”



Zobacz: Baza składników na lepszą płodność

Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym - dodatkowe informacje

- liczba porcji: 4

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?