Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Baba drożdżowa

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
trudny
Oceń :
(1)
separator
Baba wielkanocna
fot. Fotolia

Baba drożdżowa - składniki

20 g świeżych drożdży
¼ szklanki lekko ciepłego mleka
¼ szklanki śmietanki kremowej 
1 i ½ szklanki mąki pszennej
5 żółtek
½ szklanki cukru pudru
75 g masła roztopionego i ostudzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
½ szklanki rodzynek
masło i bułka tarta do wysypania formy
roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Baba drożdżowa - sposób przygotowania

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże skrusz do miseczki i rozetrzyj z łyżeczką cukru pudru, wlej mleko, dodaj łyżeczkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. 
Mąkę przesiej. 
Zagotuj śmietankę i wlej do mąki, wymieszaj i ostudź.
Żółtka ubij z cukrem pudrem. Do mąki dodaj wyrośnięta drożdże i ubite żółtka. Wyrabiaj ręką lub mikserem, aż będzie odchodziło od ręki lub mieszadła. Na koniec dodaj rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiaj. Dodaj ekstrakt z wanilii, sól i opłukane wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj łyżką. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. 
W wyrośnięte ciasto uderz ręką i chwilę powyrabiaj. Przełóż do przygotowanej formy (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą) – ciasto ma je wypełnić w połowie. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C i wstaw posmarowane roztrzepanym jajkiem ciasto na dolną półkę piekarnika. Piecz 40 minut. jeśli wierzch babki będzie za bardzo się rumienił, połóż na nim kawałek folii aluminiowej. Ostudź w formie, wyjmij dopiero, gdy wystygnie. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na ciasta dla dzieci
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?