Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Baranek wielkanocny

Dla dziecka od 2. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
potrawy wielkanocne
fot. FOOD-PICTURES

Baranek wielkanocny - składniki

  • 1/4 kostki margaryny
  • czubata łyżka cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 dag wiórków kokosowych

Baranek wielkanocny - sposób przygotowania

1. Margarynę utrzyj z cukrem. Dodaj połowę roztrzepanego jajka. Cały czas ucierając, wsyp cukier wanilinowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto nie może być za rzadkie.
2. Ciasto rozwałkuj. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj części baranka: głowę, tułów, nóżki, rogi. Z ziarenek pieprzu zrób oczy.
3. Części baranka ułóż na blasze, posyp wiórkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 220 st. C ok. 20 minut. Nóżki i rogi wyjmij po 10 minutach.
4. Po wystudzeniu połącz poszczególne części baranka za pomocą wykałaczek.

Polecamy przepis: Mazurek wielkanocny
Sprawdź inne wielkanocne przepisy


źródło: "Przyjaciółka"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?