Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bezglutenowe mleko owsiane

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 500 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Przepis na mleko owsiane
fot. Katarzyna Jankowska

Bezglutenowe mleko owsiane - składniki

  • 250 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 750 ml przegotowanej, schłodzonej wody 
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenek z 1 laski wanilii
  • 5 suszonych niesiarkowanych daktyli
 

Bezglutenowe mleko owsiane - sposób przygotowania

Płatki owsiane wraz z daktylami zalej 250 ml przegotowanej, zimnej wody i odstaw na noc. Następnego dnia namoczone składniki przełóż do sitka, opłucz przegotowaną zimną wodą i umieść w blenderze. Wlej do urządzenia 750 ml przegotowanej, chłodnej wody i wszystko zmiksuj. Powstały płyn przecedź przez sitko wyłożone gazą, powtórz to dwu-, trzykrotnie (w zależności od tego, jak gęste chcesz otrzymać mleko). Gotowe mleko dopraw wanilią i wymieszaj. 
Ważne! Mleko owsiane należy przechować w szklanej butelce w lodówce przez 2-4 dni. Przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć butelką. 
 

Bezglutenowe mleko owsiane - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

- Przepis dla wegetarianina



źródło: Przepis pochodzi z książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje Tradycyjnie”
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?