Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym

Dla dziecka od 3. roku życia

do 120 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym
fot. materiały prasowe

Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym - składniki

Biały mus:
  • 2 płatki białej żelatyny
  • 150 g białej kuwertury w kawałkach
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżka stołowa soku pomarańczowego
  • 150 ml bitej śmietany
Czarny mus:
  • 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml bitej śmietany
Sos żurawinowy:
  • 250 ml nektaru żurawinowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 g suszonych żurawin
Dodatkowo:
  • mięta lub melisa

Biało-czarny mus czekoladowy z sosem żurawinowym - sposób przygotowania

Namocz żelatynę. Białą kuwerturę rozpuść w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Białko ubij na sztywną masę. Żółtko zmieszaj z sokiem pomarańczowym i utrzyj na kremową masę. Żelatynę wyciśnij i rozpuść w łyżce stołowej gorącej wody. Dodaj szybko do żółtka, mieszając. Dodaj kuwerturę. Dodaj białko i bitą śmietanę.

Gorzką czekoladę rozpuść w rondlu i pozostaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywną masę. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier waniliowy, a następnie utrzyj na kremową masę. Rozpuszczoną czekoladę zamieszaj, a następnie dodaj ubite białka i bitą śmietanę.

Nakładaj do szklanek czarną i białą masę naprzemiennie. Wstaw do lodówki na  1-2 godziny.

Do nektaru żurawinowego dodaj cukier waniliowy i zagotuj. Mąkę kukurydzianą zmieszaj z niewielką ilością zimnej wody, dodaj do nektaru i zagotuj, mieszając. Dodaj żurawinę i pozostaw do ostygnięcia, mieszaj od czasu do czasu. Powstały sos umieść na musie. Udekoruj miętą lub melisą.


Czas przygotowania: ok. 1 godzina + czas chłodzenia

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można stosować świeże żurawiny zamiast suszonych. 250 g świeżych żurawin gotować w 240 ml nektaru żurawinowego z dodatkiem 4 łyżek stołowych cukru i opakowania cukru waniliowego przez ok. 5 minut. 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej zmieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do nektaru, a następnie zagotować.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 523 kcal  / 2184 kJ
Białko: 8 g
Tłuszcz: 32,1 g
Węglowodany: 49 g
Polecamy: Kurczak z sosem czekoladowym


źródło: materiały prasowe Media in PR
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?