Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Brownie z mascarpone i truskawkami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Brownie z mascarpone i truskawkami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Brownie z mascarpone i truskawkami - składniki

na ciasto:
  • 25 dag masła
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki kakao
  • 40 dag cukru pudru
  • 6 jajek
  • 20 dag mąki
  • 2 szczypty soli
na krem:
  •  25 dag serka mascarpone
  • 15 dag cukru pudru
na wierzch:
  • 30 dag truskawek

Brownie z mascarpone i truskawkami - sposób przygotowania

Do rondla włóż masło i rozpuść razem z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej. Do miski wlej przestudzoną masę, dodaj kakao i cukier puder. Wymieszaj mikserem. Do masy dodawaj partiami, mieszając jajka i mąkę.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Piecz mniej więcej 35 minut w temp. 180 st.C. Wystudzone ciasto schłodź w lodówce.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i posmaruj nim wierzch ciasta. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na połówki. Część połówek ułóż wokół ciasta, resztę pokrój drobniej i ułóż na środku ciasta. Przed podaniem udekoruj listkami melisy lub mięty.

Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?