Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Brzoskwiniowy deser

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Brzoskwiniowy deser
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Brzoskwiniowy deser - składniki

  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 20 dag truskawek
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 dag żelatyny
  • łyżka cukru pudru

Brzoskwiniowy deser - sposób przygotowania

Żelatynę zalej 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń. Dwie połówki owoców pokrój na kawałki i odłóż, resztę zmiksuj razem z syropem. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła.
Foremkę keksową o długości ok. 2 biszkoptów wyłóż papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z 3 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na dno foremki. Na śmietance rozłóż warstwę biszkoptów i wstaw na chwilę do zamrażarki.
Pozostałą rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z musem brzoskwiniowym. Gdy śmietanka w formie lekko stężeje, wyłóż na nią umyte i pozbawione szypułek truskawki i mus brzoskwiniowy. Ponownie wstaw deser do zamrażarki.
Po 10 minutach ułóż na musie pozostałe biszkopty. Odstaw na godzinę do lodówki, aby deser dobrze stężał. Gotowy deser wyjmij z formy, zdejmij papier i udekoruj owocami.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?