Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bułki drożdżowe z serem

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Drożdżowe z serem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Bułki drożdżowe z serem - składniki

na ciasto:
  • 5 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli

masa serowa:
  • 40 dag sera białego
  • 3 łyżki cukru pudru

Bułki drożdżowe z serem - sposób przygotowania

Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki oraz tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier i sól, dodaj: roztrzepane jajka (1/4 roztrzepanych jajek zostaw do posmarowania bułeczek), zaczyn i resztę mleka. Wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone i przestudzone masło.
Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagnieć. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Biały ser zmiel i utrzyj z cukrem pudrem.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm i wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy ok. 7 cm.
Na środku każdego krążka zrób dołek i włóż tam porcję masy serowej. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż staną się rumiane, ok. 15 minut w temp. 170 st. C.
Po przestudzeniu wyjmij z piekarnika.

Zobacz inne przepisy na bułki dla dziecka

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?