Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Chleb bezglutenowy

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Chleb bezglutenowy - przepisy dla dziecka na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe

Chleb bezglutenowy - składniki

  • 250 g mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko

Chleb bezglutenowy - sposób przygotowania

Drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. W misce wymieszaj 200 g mąki bezglutenowej z mąką kukurydzianą, dodaj sól, cukier i wlej rozpuszczone drożdże. Całość wymieszaj mieszadłami miksera. Dodaj olej i pozostałą mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do innej formy. Odstaw do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz około 35 minut.

Zobacz inne przepisy dla dziecka na dania bezglutenowe

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Chleb bezglutenowy - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?