Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto drożdżowe - colomba pasquale

Dla dziecka od 3. roku życia

do 360 min.
trudny
Oceń :
(1)
separator
ciasto drozdzowe Colomba pasquale - przepisy na Babyonlinepl.jpg
fot. materiały prasowe Akademia Kulinarna Whirlpool

Ciasto drożdżowe - colomba pasquale - składniki

  • 12 jajek
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 350 g cukru
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 20 g masła
  • 1 cytryna
  • 20 g różnych ziaren 

Ciasto drożdżowe - colomba pasquale - sposób przygotowania

W misce mieszamy jajka z cukrem, powoli ubijając je trzepaczką do momentu, w którym mieszanka nie osiągnie kremowej konsystencji. Stawiamy ją na małym ogniu i zagęszczamy, trzymając ogień zawsze na minimum i ciągle mieszając. Pozostawiamy do schłodzenia, co jakiś czas mieszając. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i 150 g mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do naszej mieszanki, delikatnie mieszając trzepaczką. Smarujemy masłem formę w kształcie gołębia, posypujemy ją resztą mąki i przekładamy do niej mieszankę.
Wkładamy na 50 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Wyjmujemy i czekamy aż odrobinę ostygnie (około 10 minut). Upewniamy się, że ciasto nie przywarło do brzegów (możemy przejechać dookoła nożem), po czym odwracamy formę, wykładając ciasto na talerz. Czekamy aż całkowicie ostygnie. Przed podaniem posypujemy naszą “gołębicę" cukrem pudrem i mieszanką ziaren.

Zobacz inne przepisy na potrawy z ciastem drożdżowym

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia. 
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

asia
asia | 2016-03-17 17:42 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Takiego ciasta nie piekłam - lubię drożdzówki i wszelkie słodkie wypieki, dlatego co weekend w domu mam ciasto, placek czy coś innego, przewaznie kupuję masy z helio, bo mają dobry skład i moim dzieciom smakuje.

Odpowiedz Pokaż odpowiedzi

werka
werka | asia | 2016-12-03 18:16 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

u nas tak samo! mała uwielbia ciasto posmarowane masami z helio, nawet nalesniki z ta masa wcina!

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?