Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną

Dla dziecka od 3. roku życia

do 130 min.
średni
Oceń :
(4)
separator
Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną
fot. materiały prasowe

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną - składniki

Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • 250 g suszonych żurawin amerykańskich
Krem waniliowy:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • kakao
  • 50 g suszonych żurawin amerykańskich

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawiną - sposób przygotowania

Masło rozetrzyj na kremową masę, stopniowo dodawaj cukier i jajka. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i szybko wymieszaj z jajkami i masłem. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część przełóż do innego naczynia. Do pozostałej części dodaj kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieść w niej białą masę. Ciemną masę ułóż na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieść na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryj pergaminowym papierem. Piecz w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Budyń waniliowy wymieszaj z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodaj cukier i zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budyń waniliowy i mieszaj. Pozostaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzyj na jednolitą masę i dodaj budyń za pomocą łyżki stołowej.
Powstały krem ułóż na cieście i posyp czekoladą. Następnie posyp kakao i dodaj żurwinę. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka  żurawin do dekoracji.

Wartości odżywcze (1 porcja):
Wartość energetyczna: 440 kcal/1844 kJ
Białko: 5,7 g
Tłuszcz: 26,6 g
Węglowodany: 45 g

Polecamy: Kurczak z sosem czekoladowym


źródło: materiały prasowe Media in PR
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

krysia
krysia | 2016-12-03 18:23 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

szybki przepis, a jaki smaczny! ze względu na to, że zależy mi na czasie, to korzystam z gotowych mas z helio, najlepiej mi smakują i dzieci jedzą więc nie zmieniam.

Odpowiedz

Gocha
Gocha | 2016-11-21 16:32 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Co to jest opakowanie proszku do pieczenia? Moje ma 230g. Widzialam w sklepie male pakiety o roznej wadze.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?