Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ciasto z orzechami i czekoladą

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Ciasto z orzechami - przepis na ciasto orzechowe
fot. materiały prasowe Bakalland

Ciasto z orzechami i czekoladą - składniki

Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki jasnego syropu klonowego
  • 100 g zwykłego białego cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 2 jajka
  • skórka pomarańczowa
  • sok z jednej pomarańczy
Polewa:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 garście orzechów włoskich

Ciasto z orzechami i czekoladą - sposób przygotowania

Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia, kakao, a następnie wszystko wymieszaj w misce.
Masło (miękkie), syrop klonowy oraz cukier zmiksuj w oddzielnej misce na gładką masę (kryształki cukru mogą być wyczuwalne). Następnie dodaj łyżkę sypkich produktów do masła, cały czas miksując, a następnie dodaj jajko. Potem kolejne 2 łyżki sypkich i następne jajko. Na koniec wsyp pozostałe sypkie składniki i dolewaj stopniowo sok pomarańczowy.
Przełóż masę do formy i piecz 45 minut (+ ewentualnie dodatkowe 5 minut, jeśli ciasto tego wymaga) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku, do czasu wystygnięcia.
Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka, dodaj śmietankę i roztop na jednolitą masę. Polewę wyłóż na ostudzone ciasto i przybierz orzechami włoskimi.

Źródło: materiały prasowe Bakalland

Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

werka
werka | 2016-12-03 18:25 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

kruche posmarowane masą orzechową helio z kawałeczkami orzechów. Zawsze to ciasto mi wychodzi, szybkie smaczne i pożywne.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?