Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Crumble z kruszonką z herbatników

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Crumble z kruszonką z herbatników
fot. materiały prasowe

Crumble z kruszonką z herbatników - składniki

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 jabłka
  • 100 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • ¼ szklanki wody
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 130 g masła
  • 100 g herbatników (2 opakowania)
  • 100 g cukru brązowego
  • opcjonalnie: 100 g parmezanu
  • opcjonalnie: 100 g jogurtu greckiego

Crumble z kruszonką z herbatników - sposób przygotowania

Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka, jabłka obieramy i kroimy w takie same kawałki. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (30 g – 2 łyżki stołowe), po 5 minutach dodajemy migdały i rodzynki, następnie wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy kolejne 5 minut. Herbatniki kruszymy i mieszamy z cynamonem, łączymy z pozostałym chłodnym masłem (100 g). Masa powinna mieć grudkowatą strukturę. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem, doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem.

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?