Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Cukinia faszerowana

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Cukinia faszerowana
fot. materiały prasowe

Cukinia faszerowana - składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 1 słoiczek kaparów
  • 1 duża szalotka
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Cukinia faszerowana - sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

Zobacz więcej przepisów na dania z warzywami dla dziecka



źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Ponti, producenta przetworów warzywnych
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?