Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Domowe lody truskawkowe

Dla dziecka od 3. roku życia

do 180 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Domowe lody truskawkowe
fot. materiały prasowe Crispy Natural

Domowe lody truskawkowe - składniki

  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2  jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • suszone truskawki (ewentualnie)

Domowe lody truskawkowe - sposób przygotowania

Pokrój truskawki na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudź. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubij na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połącz wszystkie masy. Dodaj truskawki, wymieszaj i  przełóż do pojemnika. Nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjmij na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Można je ewentualnie udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek.

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser


źródło: Wawrzyniak Paulina
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?