Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry

Dla dziecka od 3. roku życia

do 50 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry
fot. materiały prasowe

Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry - składniki

  • czarny ryż
  • oliwa z oliwek
  • duża polędwiczka z dorsza
  • wywar z warzyw
  • mandarynki
  • pół cytryny
  • cebulka dymka pokrojona w piórka
  • masło schłodzone
  • curry
  • natka pietruszki lub kolendra

Dorsz z czarnym ryżem, mandarynkami i curry - sposób przygotowania

Gotuj ryż w bulionie do momentu, aż bulion zostanie całkowicie wchłonięty.
Pokrój polędwiczkę z dorsza na 6 medalionów. Obtocz je w curry.
Na rozgrzaną patelnię wlej 20 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia. Podsmaż medaliony z obu stron, ale tylko lekko, by ryba ścięła się na biało. Zdejmij z patelni, odstaw na bok, wylej tłuszcz.
Na tej samej patelni bez tłuszczu podsmaż cebulki dymki. Po 5 minutach zmniejsz ogień i dodaj resztę curry.
Smaż kolejne 2 minuty, dolej sok z 3 mandarynek, mieszaj całość. Do środka włóż medaliony, smaż je na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Jeśli sosu jest za mało, dolej soku z mandarynek.
Wyjmij dorsza z patelni, włóż go między dwa talerze lub połóż talerz z rybą na garnku z gotującą się wodą, aby ryba nie wystygła. Dodaj do sosu sok z cytryny, miąższ z 3 mandarynek. Mieszaj, zdejmij z ognia i wymieszaj, stopniowo dodając masło, aby go zagęścić. Dopraw solą i pieprzem. Ryż i rybę połóż na paterze, polej sosem, posyp kolendrą lub pietruszką.

Zobacz więcej przepisów na rybę dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Rama Smaż jak szef kuchni
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?