Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Drożdżowe racuchy

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Drożdżowe racuchy
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Drożdżowe racuchy - składniki

  • 250 g mąki
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdżowe racuchy - sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski. Zrób wgłębienie w mące, wsyp pokruszone drożdże, posyp cukrem i zalej połową letniego mleka. Odstaw na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Dodaj resztę mleka i jajko, wsyp rodzynki. Wszystko wymieszaj łyżką, a na koniec oprósz mąką. (Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste).
Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość. Olej wlej do rondla i zagrzej.
Łyżką do zupy nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej. Gdy racuchy zarumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę aby się równomiernie usmażyły. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?