Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Dżem malinowy

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 90 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Dżem malinowy
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Dżem malinowy - składniki

  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru rafinowanego
  • sok z 1 cytryny

Dżem malinowy - sposób przygotowania

W garnku ułóż maliny, przesypując każdą warstwę cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia dodaj sok z cytryny i na małym ogniu doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększ gaz i gotuj do czasu, aż dżem osiągnie temperaturę krzepnięcia tzn. do momentu, gdy dżem z zanurzonej w nim łyżki będzie spadał płatami, a nie kroplami.
Gorący dżem przekładaj do sterylnych słoiczków prawie do pełna i szybko je zamykaj.

Zobacz więcej przepisów na przetwory i owoce dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?