Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka

do 40 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
bakłażan faszerowany mięsem indyka
fot. Fotolia

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka - składniki

  • bakłażan 1 szt. 
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • mięso mielone z indyka - 200 g 
  • pomidor 2 sztuki
  • papryka czerwona ½ szt.
  • bazylia
  • oregano
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

 

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka - sposób przygotowania

  1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2.    Bakłażana trzeba przekroić wzdłuż i z każdej połówki wydrążyć miąższ, który następnie kroimy drobno, solimy i odstawiamy na bok. 
  3.    Wydrążone części solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut. 
  4.   Cebulę kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej (aż cebula nabierze złotego koloru). 
  5.    Na patelnię dorzucamy mielone mięso oraz wydrążony wcześniej miąższ.
  6.    Paprykę kroimy drobno i podsmażamy.
  7.    W garnku gotujemy drobno pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), dodajemy cebulę z papryką i gotujemy kilka minut. Doprawiamy świeżą bazylią, oregano, solą i pieprzem. 
  8.  Do gotowego sosu pomidorowego przekładamy podsmażone mięso i mieszamy. 
  9.  Farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek bakłażana i zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.
  10.   Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl


Wartości odżywcze faszerowanych bakłażanów z mięsem

Wartość energetyczna:  530 kcal
Białko: 46,8 g  
Węglowodany:  38,7 g
Tłuszcz:  27 g
Błonnik: 13,7 g
Żelazo (mg): 6
Foliany (µg): 287
Witamina E (mg): 11,3
Witamina C (mg): 312
Cynk (mg): 3,5
Wapń (mg): 137
Magnez (mg): 164
 

Bakłażan faszerowany mięsem z indyka - dodatkowe informacje

- ilość kalorii: 530 kcal

- liczba porcji: 2

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?