Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej
fot. materiały prasowe

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej - składniki

  • 100 g herbatników (1 opakowanie)
  • 2 łyżki masła + trochę do smażenia sałaty
  • 500 g lekko sczerstwiałego ciasta drożdżowego bez dodatków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
  • 2 główki sałaty rzymskiej baby
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny

Grzanki cynamonowo-ciasteczkowe na duszonej sałacie rzymskiej - sposób przygotowania

Herbatniki kruszymy. Masło rozpuszczamy. Ciasto drożdżowe kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm, mieszamy je z cynamonem i rozpuszczonym masłem, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do zrumienienia. Opieczone kostki ciasta obtaczamy równomiernie w miodzie, a następnie w pokruszonych herbatnikach. Oczyszczone sałaty rzymskie kroimy wzdłuż na 4 części, obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie masła. Tak zrumienione cząstki sałaty podajemy z grzankami cynamonowymi, z kozim serkiem twarogowym i konfiturą z żurawiny.

Zobacz więcej przepisów na przekąski dla dziecka


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?