Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Jabłka faszerowane serem z bakaliami

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Jabłka faszerowane serkiem z bakaliami
fot. © olhaafanasieva - Fotolia.com

Jabłka faszerowane serem z bakaliami - składniki

  • 6-7 kwaśnych jabłek
  • 2 serki waniliowe
  • 330 ml śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg rodzynek
  • 1/2 kostki masła 
  • 250 dkg sera półtłustego 
  • 2 łyżki cukru

Jabłka faszerowane serem z bakaliami - sposób przygotowania

Umyte jabłka przekrój na połówki i usuń szypułki, następnie wydrąż z nich miąższ pozostawiając około 4-5 milimetrowe ścianki. Na patelni uduś wydrążony miąższ z masłem i odstaw do wystygnięcia.
Namocz rodzynki, posiekaj drobno orzechy. Wymieszaj je dokładnie z serem półtłustym, 200 ml śmietany, 2 jajkami, dwiema łyżkami cukru, ostudzonym miąższem z jabłkiem.
Przygotowaną masą  nafaszeruj wydrążone jabłka i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, którą należy wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 150°C i piecz około 20-25 minut.
W tym czasie do miski wyłóż serki waniliowe, resztę śmietany, dokładnie mieszając, przygotuj sos waniliowy.
Po wyjęciu z piekarnika jabłka faszerowane polej sosem waniliowym i udekoruj według uznania.
 
Źródło: materiały prasowe Bieluch
 
Sprawdź inne słodkie przepisy
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?