Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Keks świąteczny

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Keks świąteczny - przepis na keks na babyonline.pl
fot. materiały prasowe Diamant

Keks świąteczny - składniki

na ciasto:
  • 100 g rodzynek
  • 100 g mieszanych owoców kandyzowanych
  • 100 ml mocnej herbaty
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 225 g mąki
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na polewę:
  • 250 g cukru do polew
  • 25 ml wody

Keks świąteczny - sposób przygotowania

Rodzynki i owoce namocz w herbacie, odstaw. Jajka ubij z cukrem, dodaj roztopione masło i mąkę z proszkiem. Wmieszaj owoce, ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem. Piecz około 45-50 minut w 180°C. Ostudź. 
Gdy ciasto będzie stygło, przygotuj polewę: cukier do polew połącz z wodą. Śnieżnobiałą polewą ozdób świąteczne ciasto. Smacznego!

Zobacz inne przepisy na keks


źródło: materiały prasowe Diamant
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?