Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Biało-czerwony mus truskawkowy

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Biało-czerwony mus z truskawkami
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Biało-czerwony mus truskawkowy - składniki

  • 30 dag truskawek
  • galaretka cytrynowa
  • galaretka kiwi
  • 200 ml mleka skondensowanego w puszce
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Biało-czerwony mus truskawkowy - sposób przygotowania

Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
Pozostałe truskawki posiekaj.  Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała. Wierzch udekoruj.

Zobacz inne przepisy na desery dla dzieci

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?