Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Kruche ciasto z budyniem

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Kruche ciasto z budyniem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Kruche ciasto z budyniem - składniki

na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko na masę budyniową
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 350 ml mleka
na wierzch:
  • 20 dag truskawek
  • 5 dag jagód

Kruche ciasto z budyniem - sposób przygotowania

Jajko roztrzep widelcem. Odrobinę zostaw do posmarowania brzegów ciasta. Z mąki, proszku do pieczenia, masła i roztrzepanego jajka zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkuj, formując  kształt koła o średnicy 28 cm. Brzeg gęsto natnij (co pół centymetra) na głębokość ok. 3 cm. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty, tak by nacięte paski ciasta utworzyły jego bok. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Brzegi schłodzonego ciasto posmaruj pozostałym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piecz, aż się zarumieni (ok. 15 minut). 
Budyń ugotuj używając mniejszej niż podano na opakowaniu ilości mleka (ok. 2/3). Przełóż na podpieczone ciasto.
Gdy wystygnie, wyłóż na budyń umyte i pokrojone owoce.

Zobacz więcej przepisów na ciasta dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?