Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Muffiny jajeczno-warzywne

do 50 min.
łatwy
Oceń :
(3)
separator
muffiny jajeczno-warzywne
fot. Fotolia

Muffiny jajeczno-warzywne - składniki

  •  mleko 1,5 % tł. ¼ szklanki
  • jaja kurze 3 szt.
  • marchew 1 szt.
  • papryka czerwona ½ sztuki
  • pomidor ¼ szt.
  • ryż brązowy suchy 50g ½ woreczka
  • ser mozzarella/ser żółty 2 plastry
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Muffiny jajeczno-warzywne - sposób przygotowania

  1. Ryż ugotować w wodzie.
  2.  Jajka wrzucić do miski i roztrzepać widelcem, dodać mleko, sól, pieprz, curry, imbir, zioła (np. prowansalskie), zamieszać.
  3.  Marchew zetrzeć na tarce, paprykę i pomidora pokroić w kostkę.
  4.  Do foremek na muffiny wsypać ugotowany ryż, startą marchew, pokrojone paprykę i pomidora.
  5. Dorzucić do foremek kawałki sera.
  6.  Zalać foremki masą jajeczną.
  7. Piec 15-20 minut, aż się zetną i lekko przyrumienią w 180 stopniach. 

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze muffinów jajeczno-warzywnych

Wartość energetyczna: 490 kcal
Białko: 30,8  g  
Węglowodany:  54g
Tłuszcz:  20,6 g
Błonnik:  8,8 g
Żelazo (mg): 4,9
Foliany (µg): 188
Witamina E (mg): 4,76
Witamina C (mg): 146,7
Cynk (mg): 4,87
Wapń (mg): 426
Magnez (mg): 112

Muffiny jajeczno-warzywne - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 490 kcal

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?