Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki bez jajek i mleka

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(5)
separator
pączki
fot. Fotolia

Pączki bez jajek i mleka - składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 łyżek letniej wody
  • 20 g suszonych drożdży
  • 1/2 łyżki octu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypki
  • konfitury/marmolada

Pączki bez jajek i mleka - sposób przygotowania

Mąkę, cukier, sól, olej, wodę, drożdże, ocet wrzucić do miski, wymieszać do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na mniej więcej godzinę).
Oprószyć blat lub stolnicę mąką, rozłożyć ciasto i grubo rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Odłożyć na bok, by ponownie wyrosły – aż do podwojenia objętości. Rozgrzać tłuszcz w garnku lub wysokiej patelni. Smażyć pączki z obu stron, odłożyć na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. Gdy wystygną, posypać cukrem pudrem. Można też szprycą nadziać pączki konfiturą czy marmoladą.

Polecamy: Ciasta bezglutenowe

Pączki bez jajek i mleka - dodatkowe informacje

- Przepis dla alergika

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?