Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pączki z różą

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
pączek, pączek z różą
fot. Fotolia

Pączki z różą - składniki

Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 13 dag masła
  • 8 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 1 kieliszek rumu
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • pół szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka konfitur z róży

Lukier:
  • 25 dag cukru pudru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

Pączki z różą - sposób przygotowania

Ciasto:
Rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka i jajka z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto dobrze. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować małe pączki, nadziewać je konfiturami. Poczekać aż urosną. Ciasto jest rzadkie. Lekko rozlewa się po stolnicy, tworząc placki. Po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe. Rozgrzać smalec w głębokim rondlu. Wkładać pączki. Smażyć na rumiano. Przewracać podczas smażenia. Odsączyć. Ułożyć lukier.

Lukier:
Utrzeć cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Pączki smarować pędzelkiem.
Polecamy: Drożdżówki z bakaliami
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?