Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pasztet z surówką

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
pasztet wołowy z marchewką
fot. Fotolia

Pasztet z surówką - składniki

  • gulasz wołowy 500g
  • marchew 400g (4 duże szt.)
  • oliwa z oliwek/olej kokosowy 6 łyżek
  • czosnek 2-3 ząbki
  • imbir ½ łyżeczki
  • majeranek 1-2 łyżeczki
  • oregano 1-2 łyżeczki
  • kurkuma 1-2 łyżeczki
Składniki na 1 porcję surówki:
  • 2 średniej wielkości buraki
  • sok z cytryny 2-3 łyżki
  • natka pietruszki (posiekana) 2 łyżki

Pasztet z surówką - sposób przygotowania

  1. Marchew ścieramy na tarce i gotujemy na parze, aż zmięknie.
  2. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, również gotujemy na parze.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  4. Gulasz wołowy wrzucamy do rozdrabniacza/kielicha blendera.
  5. Dodajemy oliwę z oliwek.
  6. Rozdrabniamy – wyjmujemy widoczne ścięgna.
  7. Dodajemy do rozdrobnionego mięsa, przyprawy i ugotowaną marchew.
  8. Jeszcze raz rozdrabniamy wszystko razem na jednolitą masę.
  9. Keksówkę (lub inną foremkę) wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Przekładamy do foremki masę mięsno-warzywną. Wierzch masy polewamy 1 łyżeczką oliwy – rozprowadzamy ją równomiernie. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut.
  11. Ugotowane buraki ścieramy na tarce, doprawiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natką pietruszki i dokładnie mieszamy.

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl
 

Wartości odżywcze pasztetu z surówką

Wartość energetyczna: 521 kcal
Białko: 36,6 g  
Węglowodany: 37,1 g
Tłuszcz: 30 g
Błonnik: 10,7 g
Żelazo (mg): 9,9
Foliany (µg): 274,5
Witamina E (mg): 8,22
Witamina C (mg): 85,6
Cynk (mg): 6,27
Wapń (mg): 189
Magnez (mg): 115
 

Pasztet z surówką - dodatkowe informacje

- ilość kalorii: 521 kcal

- liczba porcji: 3

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?