Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pełnoziarnista tarta ze szparagami

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pełnoziarnista tarta ze szparagami - przepisy na Babyonline.pl
fot. materiały prasowe

Pełnoziarnista tarta ze szparagami - składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
Masa:
  • 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego 
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól i pieprz (do smaku)
  • około 10 zielonych szparagów

Pełnoziarnista tarta ze szparagami - sposób przygotowania

Do mąki dodaj posiekane masło i sól, zagnieć ciasto. Dodaj jajko i żółtko i znowu zagnieć ciasto – jeśli będzie zbyt suche dodaj trochę wody. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki, by je schłodzić. 
Gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj formę do tarty (średnica 18-20 cm). Natłuść ją masłem. 
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je. Wyłóż nim formę, nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 8-10 minut. 
Twarożek wymieszaj z jajkami, śmietaną, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Wylej na podpieczony spód. 
Odetnij stwardniałe końce szparagów. Szparagi ułóż na masie. Piecz tartę około 25-30 minut w 180 stopniach C. Przed krojeniem ostudź, aby masa zastygła.

Zobacz inne przepisy na tartę dla dziecka

Przepis pochodzi z materiałów prasowych przesłanych przez firmę Wieluń, producenta serka "Mój ulubiony"

Pełnoziarnista tarta ze szparagami - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?