Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierniczki dla Mikołaja

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 45 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Pierniczki dla św. Mikołaja - przepisy dla dzieci na Babyonline.pl
fot. Mamo, To Ja

Pierniczki dla Mikołaja - składniki

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 170 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • starta skórka z połowy cytryny
  • lukier plastyczny
Lukier zwykły
  • białko
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego

Pierniczki dla Mikołaja - sposób przygotowania

Mąkę z solą i cukrem przesiej na stolnicę. Dodaj starte masło, rozetrzyj palcami z mąką. Dodaj śmietanę, żółtka i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na dwie godziny. 
Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Wytnij kółka o średnicy 4 cm, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przygotuj lukier. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsyp łyżkę cukru waniliowego i powoli dodawaj cukier puder, sprawdzając, czy lukier jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
Lukier plastyczny rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrój kółka. Ciastko posmaruj niewielką ilością lukru zwykłego i naklej na nie kółko z lukru  plastycznego. Udekoruj.

Rada: Lukier plastyczny (250 g kosztuje ok. 9 zł) możesz kupić w sklepach internetowych, np. Tortownia.pl.

Zobacz inne przepisy na pierniczki 


źródło: Mamo, To Ja
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?