Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierogi z dynią i masłem szałwiowym

Dla dziecka od 2. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Pierogi z dynią i masłem szałwiowym
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Pierogi z dynią i masłem szałwiowym - składniki

na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • jajko
  • szklanka wody
  • sól
na farsz:
  • 50 dag dyni
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • cukier
  • ostra papryka w proszku
  • listki świeżej szałwii
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Pierogi z dynią i masłem szałwiowym - sposób przygotowania

Miąższ dyni odkrój od skóry i pokrój w drobną kostkę. Listki szałwii umyj, osusz i posiekaj (łyżkę pociętych listków odłóż).
Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle razem z dynią. Dodaj pestki dyni uprażone na suchej patelni i szałwię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrób ciasto, dolewając szklankę letniej wody. Rozwałkuj cienko, wytnij szklanką krążki i nałóż na nie porcje farszu, złóż na pół i zlep brzegi.
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od ich wypłynięcia.
Masło rozpuść na patelni, dodaj szałwię i delikatnie podgrzewaj, polej nim pierogi.

Zobacz więcej przepisów na pierogi dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?