Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierogi ze szpinakiem

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pierogi  ze szpinakiem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Pierogi ze szpinakiem - składniki

  • 50 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • bardzo gorąca woda
na farsz:
  • 40 dag liści szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Pierogi ze szpinakiem - sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem. Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi. Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.

Zobacz więcej przepisów na obiady dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?