Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierożki z jabłkami

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator

Pierożki z jabłkami - składniki

(na cztery porcje):
  • 50 g masła klarowanego
  • 4 łyżki mleka
  • szklanka mąki
  • 3 kwaskowe jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka rodzynek
  • szczypta cynamonu

Pierożki z jabłkami - sposób przygotowania

Jabłka zetrzyj na tarce, włóż do rondla. Dodaj cukier i cynamon, a potem duś na małym ogniu około 15 minut. Rodzynki sparz i dodaj do jabłek. Farsz jabłkowy przestudź. Masło posiekaj, rozetrzyj w palcach z mąką, dodaj mleko i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na grubość mniej więcej pół centymetra, pokrój w kwadraty o boku 10 cm. Nałóż farsz i zlep brzegi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut, aż będą złociste.

Nasza rada: Masło klarowane możesz zrobić też sama. W rondelku podgrzewaj masło aż do całkowitego rozpuszczenia. Z powierzchni zbieraj zawiesistą szumowinę, aż zostanie sam złoty płyn. Takie masło nie zawiera białek mleka.

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (2)
avatar

Kasia
Kasia | 2016-03-12 18:38 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

Bardzo ciekawy przepis, sama chętnie zajadałabym się takimi pierożkami! Na pewno spróbuję tego przepisu! :)

Odpowiedz

agata
agata | 2016-03-01 20:41 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

mój syn to do takich pierożków jeszcze na wierzch nakłada masę gotową z helio, podparzył swojego tatę, który uwielbia słodkości. ale na szczęscie skład jest ok więc daje mu ze spokojem.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?