Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną

Dla dziecka od 3. roku życia

do 100 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną
fot. materiały prasowe Wasa

Pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną - składniki

  • 1 cała pierś gęsia
  • 200 g tłuszczu gęsiego
  • 0,5 kg cebulek
  • 2 szczypty soli 
  • 300 g żurawiny wielkoowocowej
  • laska cynamonu
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru brązowego

Pierś z gęsi z karmelizowaną żurawiną - sposób przygotowania

Pierś z gęsi
Umyj pierś z gęsi, następnie ją osusz i posól. Jej wierzchnią część natnij w poprzek i odstaw na godzinę. Roztop tłuszcz gęsi w rondelku na bardzo małym ogniu. 
Na patelni bez tłuszczu obsmaż pierś (skórą do dołu) na patelni aż się lekko zarumieni. Następnie przełóż ją do garnka z roztopionym tłuszczem i gotuj (konfituj) około 80 minut na małym ogniu. 10 minut przed końcem gotowania dodaj całe, małe cebulki. Gdy zakończysz gotowanie, pierś oraz cebulki wyjmij z tłuszczu. 
 
Karmelizowana żurawina
Na patelnię wylej 100 ml wody i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj brązowy cukier oraz cynamon i gotuj wszystko około 7-10 minut. Zmniejsz ilość płynu (znacznie) i dodaj żurawinę (wcześniej umytą i osuszoną). Żurawinę karmelizujemy mieszając około 2 minut.  
 
Gęsią pierś podawać wraz z karmelizowaną żurawiną. Mięso można pokroić w cienkie plastry i położyć na pieczywie. 
 
Wypróbuj inne przepisy z wykorzystaniem drobiu


źródło: materiały prasowe Wasa
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?