Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pischinger ciasteczkowy

Dla dziecka od 2. roku życia

do 30 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pischinger ciasteczkowy
fot. materiały prasowe

Pischinger ciasteczkowy - składniki

  • 1 opakowanie wafli kwadratowych
  • 5 opakowań czekolady gorzkiej 90 g (1 opakowanie)
  • 100 g masła
  • 200 g herbatników (4 opakowania)
  • ¾ szklanki mleka
  • 200 g orzechów laskowych

Pischinger ciasteczkowy - sposób przygotowania

Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Miską energicznie potrząsamy przez ok. 2–3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia. Uprażone orzechy kruszymy przy pomocy dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się, dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.
Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozprowadzamy na waflu z cienką warstwą masy czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem (również posmarowanym masą czekoladową), a następnie lekko dociskamy, aby wafel przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zobacz więcej przepisów na dania i desery z czekoladą


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?