Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Placek drożdżowy z kruszonką

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Placek drożdżowy z kruszonką - przepisy dla dziecka na babyonline.pl
fot. Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Placek drożdżowy z kruszonką - składniki

  • 35 dag mąki 
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 5 dag masła 
  • 2 duże jajka
  • 2 dag drożdży 
  • szczypta soli
na kruszonkę:
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 dag truskawek

Placek drożdżowy z kruszonką - sposób przygotowania

Przygotuj zaczyn: w miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajka i sól. Wlej zaczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagnieć, przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Na cieście ułóż truskawki.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie zagnieć w palcach. Tak przygotowaną kruszonką posyp ciasto.
Placek piecz około 40 minut w temp. 170 st. C.

Zobacz inne przepisy na ciasto dla dziecka

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska
 


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?