Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Podłużne pączki z bitą śmietaną

Dla dziecka od 4. roku życia

do 45 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
pączek z bitą śmietaną, pączki, przepisy na pączki
fot. Panthermedia

Podłużne pączki z bitą śmietaną - składniki

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z pomarańczy
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder

Krem:
  • 500 ml schłodzonej kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Podłużne pączki z bitą śmietaną - sposób przygotowania

Ciasto:
Mleko lekko podgrzej, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę z solą. Żółtka ubij z cukrem. Dodaj do mąki drożdże, masę jajeczną, sok i skórkę pomarańczową. Zagnieć ciasto (w połowie wyrabiania wlej roztopione masło). Ciasto ułóż w misce, przykryj folią, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków. Uformuj bułeczki długości 8 cm. Przykryj, odstaw na 30 min. Pączki smaż na złoto z obu stron na oleju. Wyjmij na papier kuchenny. Paluchy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj  śmietaną, przykryj wierzchami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką.

Krem:
Kremówkę ubij z usztywniaczem, dosłodź do smaku cukrem pudrem.

Polecamy: Bezglutenowe ciasto z czarnej fasoli
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?