Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską

Dla dziecka od 3. roku życia

do 60 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską
fot. materiały prasowe

Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską - składniki

  • 4 pory (tylko białe części)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • 100 ml miodu pitnego
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g herbatników (1 opakowanie)

Pory duszone w miodzie pitnym z kruszonką ciasteczkową i szynką parmeńską - sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone pory kroimy wzdłuż na pół i obsmażamy na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie oprószamy tymiankiem, zalewamy miodem pitnym, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 minut, aż miód się zredukuje, tworząc gęsty sos. Pory studzimy w sosie. Każdy kawałek kładziemy na plastrze szynki parmeńskiej, zawijamy, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki. Zanurzamy w pozostałym z duszenia sosie i pokruszonych herbatnikach.

Zobacz więcej pomysłów na przekąski na imprezy


źródło: Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?