Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea)

Dla dziecka od 3. roku życia

do 90 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Potrawka z jagnieciny - przepisy na Babyonlinepl.jpg
fot. materiały prasowe Akademia Kulinarna Whirlpool

Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea) - składniki

  • 1 kg łopatki jagnięcej (w kawałkach)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 cytryny
  • 4 żółtka

Potrawka z jagnięciny (florencka fricassea) - sposób przygotowania

Doprawiamy jagnięcinę solą i pieprzem. Zgniatamy czosnek praską i podsmażamy go w garnku razem z curry. Wyjmujemy czosnek, dodajemy jagnięcinę i dobrze ją podsmażamy. Podlewamy białym winem, które odparowujemy na małym ogniu, dodając małe ilości wody (w razie potrzeby). Gotujemy przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Szatkujemy natkę pietruszki. Ścieramy skórkę cytryny, z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy w miseczce pietruszkę z otartą skórką z cytryny. Kiedy jagnięcina będzie gotowa, wyłączamy ogień i dodajemy do żółtek sok z cytryny. Wylewamy mieszankę na jagnięcinę i dobrze mieszamy. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i skórką z cytryny.

Zobacz inne przepisy na dania z jagnięciną

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia. 
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?