Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Ptysie truskawkowe z bitą śmietaną

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(2)
separator
Ptysie truskawkowe z bitą śmietaną
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Ptysie truskawkowe z bitą śmietaną - składniki

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 dag truskawek

Ptysie truskawkowe z bitą śmietaną - sposób przygotowania

W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kulę i stanie się lekko szkliste. Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
Do ciasta wbijaj po jednym jajku, mieszając mikserem.
Gotową masę przełóż do worka cukierniczego i wyciśnij na blaszkę ptysie w formie pierścieni.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.C i piecz ok. 25 minut, aż ciasto stanie się rumiane. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia, bo ptysie mogą opaść.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyj, usuń szypułki, osusz na papierowym ręczniku, pokrój na ćwiartki.
Na wystudzone ptysie wyłóż bitą śmietanę i truskawki.

Zobacz inne przepisy na dania z truskawkami

Przepis, wykonanie i zdjęcie: Beata Połatyńska


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?