Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pudding chia z musem z roszponki, mango i banana

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
pudding, mus, deser
fot. mat. prasowe Fit & Easy

Pudding chia z musem z roszponki, mango i banana - składniki

• 3 łyżki nasion chia
• 250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
• 2 łyżki płatków migdałów
• 1 banan
• 1 kubek roszponki Fit&Easy
• ½ mango
• 2 łyżki ziaren granatu
• 1 łyżka miodu

Pudding chia z musem z roszponki, mango i banana - sposób przygotowania

Mleko podgrzać w rondelku. Gorącym mlekiem zaleć nasiona chia, całość energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, kilka razy mieszać w tym czasie.
W naczyniu do blendowania zmiksować banana z roszponką na jednolitą masę.
Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zblendować na jednolitą masę.
Małą patelnię rozgrzać, wrzucić płatki migdałów i uprażyć je do zarumienienia.
Do wystudzonej mieszanki z mleka i nasion chia dodać miód i jedną łyżkę uprażonych migdałów, całość wymieszać, przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać deser. Jako kolejną warstwę dodać miks z banana i roszponki, na niej ułożyć puree z mango. Górę deseru udekorować pozostałymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Podawać od razu lub przełożyć do lodówki do wychłodzenia.

Nasiona chia są doskonałym źródłem składników, które wspomagają płodność.
W 100 g nasion chia jest:
421 mg magnezu
553 mg wapnia
320 mg witaminy C

Przepis przygotowany przez Julitę Strzałkowską (www.wrzacakuchania.pl) dla marki Fit & Easy w ramach warsztatów kulinarnych „Świeże na talerze”



 

Pudding chia z musem z roszponki, mango i banana - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 2

separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?