Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Marmoladki bakaliowo-owsiane

Dla dziecka od 2. roku życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(1)
separator
marmoladki, ciasto, ciastka, przepis na ciastka, przepis dla dzieci
fot. Łukasz Zandecki, stylizacja: Maria Szkop

Marmoladki bakaliowo-owsiane - składniki

  • 1/2 kg suszonych moreli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kg uprażonych płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • ewentualnie łyżka nasionek sezamu
  • zimna woda

Marmoladki bakaliowo-owsiane - sposób przygotowania

Płatki owsiane praż przez chwilę na suchej patelni lub w piekarniku (uważając, aby się nie przypaliły). Morele i rodzynki umyj w gorącej wodzie, zalej wodą tak, aby owoce były przykryte. Gotuj z dodatkiem cynamonu do miękkości. Przestudź i zmiksuj, dosypując płatki tak, aby powstała gęsta masa. Dodaj pozostałe składniki. Płaską foremkę wyłóż papierem do pieczenia  i rozsmaruj cienką warstwą masy. Wstawić na około 10 minut do piecyka o temperaturze około 120oC. Podziel ciasto nożem na niewielkie prostokąty i zostaw na kilka godzin.

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Marmoladki bakaliowo-owsiane - dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina



źródło: "Twoje Dziecko"
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?