Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Pyzy z mięsem

Dla dziecka od 2. roku życia

do 60 min.
średni
Oceń :
(1)
separator
Pyzy z mięsem
fot. Beata Połatyńska/Lic,kredyt: www.beatapolatynska.pl

Pyzy z mięsem - składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mięsa mielonego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Pyzy z mięsem - sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj jeden lub dwa surowe ziemniaki. Masę z ziemniaków wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną. Masa nie powinna kleić się do rąk. Jeśli się klei, dosyp mąkę pszenną.
Mięso mielone wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Z masy ziemniaczanej uformuj kuleczki. Następnie każdą spłaszcz, zrób małe wgłębienie, włóż farsz mięsny i uformuj kluskę.
Gotowe pyzy gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Odstaw na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjmij łyżką cedzakową, odsącz z wody. Podawaj gorące, polane przesmażoną słoninką i skwarkami z boczku.

Zobacz więcej przepisów na obiadki dla dzieci


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?