Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Racuchy drożdżowe z malinami

Dla dziecka od 9. miesiąca życia

do 40 min.
łatwy
Oceń :
(6)
separator
Racuchy drożdżowe z malinami
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Racuchy drożdżowe z malinami - składniki

  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • olej do smażenia
  • 1,5 szklanki malin

Racuchy drożdżowe z malinami - sposób przygotowania

Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, 1/2 szklanki cukru i cukier wanilinowy. Całość podgrzej i mieszaj, aż masło i cukier rozpuszczą się.
Ciepłe składniki połącz z jajkiem i pokruszonymi drożdżami.
Do miski przesiej mąkę, wlej mleko z drożdżami, dokładnie wymieszaj łyżką. Miskę przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej, odstaw na 20 min w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź nieduże porcje ciasta, smaż je z dwóch stron na lekko brązowy kolor.
Gotowe placki zdejmuj z patelni łopatką i kładź je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z malinami rozgniecionymi z 2 łyżkami cukru, ewentualnie oprószone cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (1)
avatar

Monika
Monika | 2016-11-16 23:18 Zgłoś komentarzZgłoś komentarz do moderacji

A zwykłego mleka nie podaje się po 12 miesiącu życia, smażone na oleju dla niemowlaka???? Coś chyba nie bardzo ten przepis dla dzieci poniżej roku.

Odpowiedz
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?