Babyonline.pl
 
 
  • Dla kogo
  • Pora dnia
  • Rodzaj potrawy
  • Składnik
  • Rodzaj diety
  • Poziom trudności
  • Czas przygotowania
Rozwiń menu

Racuchy klasyczne ze śliwkami

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

do 30 min.
łatwy
Oceń :
(2)
separator
Racuchy klasyczne ze śliwkam
fot. Zdjęcia stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter, Anna Borowska

Racuchy klasyczne ze śliwkami - składniki

  • 2 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • ewentualnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • kilka dużych śliwek
  • 5-6 łyżeczek masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub miód do polania

Racuchy klasyczne ze śliwkami - sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i jajka. Mieszając, dolej tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto. Odstaw je na 15 min.
Śliwki umyj, pokrój w grubsze plastry, usuwając przy tym pestki.
Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, połóż 4-5 plastrów śliwek. Każdą przykryj porcją ciasta. Podlej olejem, smaż, aż placek nabierze złotego koloru z jednej strony. Wtedy łopatką obróć go na drugą stronę i też usmaż na złoty kolor.
Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej miodem.

Zobacz więcej przepisów na placki dla dziecka


źródło: Edipresse
separator
Wyślij e-mailem
separator separator
Komentarze (0)
avatar
X

Logowanie

avatar

Nie masz jeszcze konta ?

Zarejestruj się




Zapomniałeś hasła?